fredag 8. november 2013

Stressfri adventstid


Nå er det bare 46 dager igjen til julaften. Ble du stresset nå, eller puster du fortsatt? Det virker som om de jeg snakker med om jul enten er kjempestresset med alt de skal gjøre, eller så er de som meg, som koser seg før jul. Jeg tror alt handler om god planlegging. Jeg hater når huskelista mi blir lengre enn lang, og jeg bruker alle helger og kvelder på å stresse rundt. Mitt triks er å begynne tidlig, organisere alt som skal gjøres, kutte ned det du syns er unødvendig og så gjøre unna alt som kan gjøres i god tid lenge før desember melder sin ankomst. Når det blir 1. desember skal kosinga begynne og da vil jeg ha minst mulig på programmet.

Jeg fant ei huskeliste på Camillas blogg som hjalp veldig i organiseringa. Jeg bruker også Wunderlist for å organisere "to do" listene jeg har. Denne appen synkroniserer ipad, pc, mac, android osv...og er helt genial. Får også en tilfredsfølelse hver gang jeg kan krysse ut et gjøremål på lista.

Julegaver
Disse kan kjøpes før desember. Få folk til å sende deg ønskelister tidlig. Jeg kjøper mye på nett og pakker inn gaver etterhvert som de kommer i posten. Det er ingenting som er så kjipt som å sitte å pakke inn gaver på lillejulaften når det er 20 andre ting du heller ville gjort. Jeg sørger for at jeg har masse innpakningspapir og sånt liggende. I år printet jeg eget julepapir og laget egne etiketter. Sånt har man tid til når man begynner tidlig. En annen positiv ting med å være tidlig ute er jo at hvis du gjør unna innkjøpene i oktober/november så har du også tatt en god del utgifter før desember kommer.

Julekalender
Skal du ha aktivitetskalender, pakkekalender eller en ferdiglaget kalender? Disse kan gjøres ferdig i god tid. Jeg skal i år ha en aktivitetskalender der jeg har lagt inn en del ting fra gjøremålslista i selve kalenderen: f.eks. pepperkakebaking, lage marsipan og lage julekort. Så blir det koselig samtidig som du får gjort ting som må gjøres før jul.

Julebakst
Vi har droppet mye av julebaksten. Mye pga. at det ikke blir spist. Og så kjøper vi noe. Men det går også an å alliere seg med noen venner, og så lager man ekstra mye av en sort og deler. Noen julekaker lager vi da. Pepperkaker hører jo med, og det får huset til å lukte så godt. Jeg lager også konfekt og marsipan, og lager alltid litt ekstra som jeg gir bort til venner og familie. Det er jo så koselig å få noe hjemmelaget.

Julevask
Her må jeg innrømme at jeg får hjelp altså. Men prøver å gjøre unna så mye grov rydding og vasking i skap og sånn i november, og så tar vi siste innspurt rett før.

Julepynt
Ta frem litt og litt julepynt i adventstida. Hvis du har barn så syns de jo det er kjempegøy å få være med på dette. Det er kun juletreet vi pynter rett før jul.

Julehandling
Mye av det som skal kjøpes inn tåler å ligge lenge. Så da er det bare å skrive ei julehandel liste, og så snike inn litt og litt ting i den ukentlige handlelista fremover. Brus, nøtter, snacks, te, syltetøy, frossen varer tåler å ligge lenge, så det er bare å komme igang. Da slipper du dyre panikkvogner rett før jul, når køene til kassa er kjempelange.

Desember
I desember skriver jeg opp en ting jeg skal gjøre hver dag. Så slipper jeg å stresse og har tid til å kose med lillegutt. Husk å legg inn kosestunder foran peisen!

Ha ei stressfri førjulstid!2 kommentarer:

 1. Jeg har aldri stresset med julen, kun KOS:)
  Elsker det:))
  Gavene er bare kos og kjøpe, liker og gå rundt og shoppe, ikke er det så himla mange vi kjøper heller:)
  Julematen tar vi sammen, jeg og mannen litt etter litt, ingen stress det heller, vi er også mye borte og spiser i julen, så trenger ikke såååå mye:)
  Vaskingen begynner jeg med nå, og tar litt og litt, og vasker heller veldig godt etter jul, i Januar, da begynner det og bli lysere, vi har tent masse stearinlys i julen og laget masse mat med masse matos i huset... bedre og vaske i Januar:))

  Jeg gleder meg veldig til vi kan henge opp julestjernene i vinduet og begynne nedtellingen ♥

  SvarSlett
 2. Ferdig med nesten alle gavene jeg og de er pakket inn også, så godt. Ellers driver vi med oppussing da, så litt stormannsgal er jeg også, hahaha! Ser du også skriver det om deg selv, da er vi to! ;) La meg til som følger her hos dg jeg. Bor i Trondheim jeg også. Sjekk gjerne give awayen min.
  Klem fra Anne <3

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...